Dont Let Yourself be Any Pittier Than It Already Should

Pejam celik pejam celik.. dah 4-5 tahun aku meninggalkan universiti.. dah 3-4 tahun aku bekerja.. [sorry my memory is really bad.. :P:P]

Selama aku hidup berdikari ni.. opkos banyak pancaroba yang aku alami.. masalah duit tu beselah..maner nak bagi mak bapak.. maner nak tolong adik beradik.. maner nak bayar bil.. sewa rumah.. minyak kete.. atoi….(-_-)”

Aper2 hal pon alhamdulillah.. satu yang aku belajar dalam kehidupan neh yerlah mcm tajuk aku kali neh ler..

Dont Let Yourself be Any Pittier Than It Already Should

Cemaner susah pon hidup aku.. aku belajar untuk mementingkn diri sendiri dahulu lebih dari bende2 lain dan orang2 lain… bunyi macam kejam.. Tapi sebenarnyer sangat penting..

In fact, macam maner kiter nak tolong orang lain kalau diri kiter tak ditolong terlebih dahulu…

Aku ingat lagi.. dulu gaji aku seciput.. barely over seribu.. bayar loan, bayar bil bayar sewa bilik (bleh bayangkan sewa bilik kat taman tun tuh beraper?) tinggal beraper jer duit aku.. nak bagi mak bapak lagi.. sungguh sedih..

Tapi.. lamer2.. aku just make sure yang aku makan at least 2 kali sehari.. dan 2-2 kali mesti makan nasik by hook or by crook.. kenaper? sebab aku tak mahu feeling pity for myself.. Aku tak suker perasaan lapar sambil bersedih.. jadi aku potong aper2 expenses yg lain sehingga budget aku cukup…The result? aku menjadi lebih bersemangat utk bekerja, lebih gembira, lebih positive..

Neway… tak lamer kemudian aku mendapat a big break… which in turn.. alhamdulillah.. terjadilah kehidupan aku seperti sekarang..

The reason aku buat entry ni yerlah disebabkan oleh seseorg yg aku kenal… gaji ciput.. byk komplen.. tapi biler disuruh guner alternative lain banyak plak alasan dier.. ek ele….

Pada pendapat aku.. sometimes we dont have the luxury utk memilih….or… maybe itulah pilihan kiter

pertama: nak hidup sederhana tapi happy

atau

kedua: nak hidup penuh luxury tapi susah  dan bersedih

hmm…you urself make the choice..

2 Comments

  • July 19, 2010

    bubbles182

    sokong sokong!

    mase zaman undergrad, mak slalu kate, camne takde duit pun, makan jgn tggl. jgn sampai org lain tau kite xde duit. and mak pesan, biar x beli baju baru kasut baru beg mahal berjenama, tp buku, kertas, ink printer yg guna utk blaja tu mesti mampu beli. :)

    “Dont Let Yourself be Any Pittier Than It Already Should” ; i’ll keep that in mind.

    thank you for the reminder.

  • July 19, 2010

    holocoustine

    betul betul betul! thanx bubbles! at least ader orang akceli agree.. hehehe :D:D

Leave a Reply