Pantang

  • tidak boleh makan makanan sejuk takut angin
  • tidak boleh melipat kaki
  • tidak boleh jalan laju – please define this to me!
  • pastikan pad lembut dan jangan pakai selalu – nanti mudah luka di tempat keluar kencing
  • Jangan makan seafood dan telur – supaya luka tak gatal2. Kalau makan ayam pastikan jangan makan kulit
  • sila minum air dengan banyak – jangan dengar orang ckp tak elok.. Kalau tak minum kang susah berak.. Terkoyak plak luka jahitan.. Saper nak tanggung? Lagipun untuk banyakkan susu
  • waktu baby tidur sila tidur jugak. Kalau tak jadi zombie la ko
  • sila panggil tukang urut
  • kalau dapat anak perempuan sila sunat dlm tempoh pantang kang dah bijak budak tu payah nak jaga kaki
  • sila ada kekuatan nak tengok anak kene injection atau sunat dah ko mak dia… Apa lagi nk cakap
  • sila makan multi vitamin dan antibiotik yg doktor bagi sampai habis.. Kalau tak mudah sangat demam
  • kalau plan nak jaga sendiri.. Silalah belajar menjaga anak dari mak2 kamu.. Kalau tak nak mandikan pon kene bukak youtube. Deng!

Be first to comment